A kurzus általános leírása: A kurzus funkciója az, hogy hogy megismertesse a hallgatókat a modern jogrendszerekre és az államra való jogelméleti reflexió legfontosabb kortárs tematikus irányaival. A tematika támaszkodik a Jog- és állambölcselet 1. során elsajátított elméleti ismeretekre és fogalmi apparátusra. Az előadás során a témák megértését szolgáló alapvető fogalmakat és elméleteket vázoljuk fel, a szeminárium pedig a témákhoz kapcsolódó szövegek feldolgozására épül, a szemináriumvezető választása szerint kiegészülve a megismert elméleti dilemmák gyakorlati, tételes jogi problémákon keresztül való megvitatásával.

A kurzus célja: A hallgató átlátja és megérti a modern jogra és államra reflektáló jogelméleti irányzatok főbb tematikus irányait, képes a klasszikus és kortárs jogelméleti szövegek önálló feldolgozására és megértésére, illetve a szakirodalom fogalmi rendszerének autonóm használatára. A hallgató aktívan részt vesz a szövegekről és azok tartalmáról szóló vitákban, önálló véleményt alakít ki a tárgyalt témákról, hajlandó kritikát megfogalmazni és álláspontját képviselni. Értő és kreatív módon használja a szakirodalom segítségével megismert fogalmakat.

Számonkérés formája: szóbeli kollokvium, amely e tematikában megadott vizsgakérdésekre, illetve a szövegekre vonatkozó alapkérdésekre épül. A szemináriumi munka értékelését a szemináriumvezető határozza meg. 

Az előadás helye és időpontja: kedd, 14-15:30, Fayer auditórium (VI. Terem)